Wat zijn lekkere stoofpeertjes

stoofpeertjes

De herfst is nu toch echt begonnen, dus is het tijd voor lekkere herfstgerechten.

Bij dit knusse seizoen is het heerlijk om soep te maken. Zowel bij de lunch als het diner geniet je van een warme kom soep. Pompoensoep is in de herfst echt onze favoriete soep. Als hoofdgerecht geniet je in de herfst van de lekkerste stoofpotjes of van een ovenschotel boordevol groenten en gegratineerd met kaas.

En dan het toetje…ons lievelingstoetje in de herfst (en eigenlijk het hele jaar door) zijn stoofpeertjes. Alleen al bij het horen van dit gerecht loopt het water ons in de mond.┬á

stoofpeertjes

Welke peren gebruik je om stoofperen te maken

Je hebt handperen en stoofperen. Als je peren gaat stoven, kun je kiezen uit twee soorten peren: de Sint Remy peer en de Gieser Wilderman peer. De Sint Remy peer is een vrij dikke peer die lang houdbaar is. 

De Gieser Wilderman peer is een dunnere peer. Omdat deze soort vrij dun is, hoef je de peer alleen te schillen en niet in partjes te snijden voordat je deze gaat stoven. Onze voorkeur gaat uit naar deze peren omdat deze zoeter van smaak zijn en heel mooi rood worden tijdens het stoven. 

Hoe maak je stoofperen

Het is vrij eenvoudig om stoofpeertjes te maken, maar je hebt wel een aantal uren de tijd nodig voordat je recept klaar is.

Je schilt eerst alle peren. Daarna doe je een liter rode wijn in een pan en meng de wijn met 180 gram suiker. De alcohol verdampt tijdens het stoven. Als je liever geen wijn gebruikt in je recept, is rode bessensap een prima alternatief. 

Voeg 1 vanillestokje ], 2 kruidnagels en 2 steranijs toe en breng alles aan de kook. 

Leg de peren voorzichtig in de pan en voeg nog een beetje water toe als de peren niet helemaal bedekt zijn met het vocht.

Laat de peertjes drie uur koken en draai ieder half uur de peren voorzichtig.

Laat de peren even afkoelen en geniet dan van een heerlijk dessert. Een bolletje kaneelijs smaakt heerlijk bij de stoofpeertjes!