De Vlinderdas

Bij de vlinderdas, of strikje, wordt al gauw gedacht aan de formele dress als black en white tie. De zwarte vlinderdas wordt gedragen bij een smoking en de witte bij een rokkostuum. Maar er is meer. De vlinderdas heeft zijn naam te danken aan de vorm die enigszins lijkt op de vorm van een vlinder, maar heet oorspronkelijk jabot. Een Frans woord, wat niet vreemd is, omdat de vlinderdas oorspronkelijk uit Franrijk komt. De vlinderdas wordt eigenlijk hetzelfde gedragen als de stropdas: onder het halsboord.

Strikken of niet

De vlinderdas was meestal een van zijde gemaakt lint wat in de vorm van de vlinderdas gestrikt werd. Deze manier van strikken is behoorlijk ingewikkeld en tegenwoordig is het geen enkele schande meer om een voorgestrikte das aan te schaffen die men met groot gemak om de nek met een haakje vastmaakt.

Natuurlijk zijn er mannen die voor de echtheid gaan en de vlinderdas zelf willen strikken. Maar met de moderne mogelijkheden, waarom moeilijk doen als het makkelijk kan en het resultaat hetzelfde is.

Mode

Eigenlijk is de vlinderdas nooit echt een groot modeverschijnsel geweest, maar meer een attribuut voor heren wat nooit is weggeweest. Dit komt vooral doordat de vlinderdas het imago heeft van formeel en hoort bij officiële gelegenheden zoals bruiloften, gala’s, et cetera. Maar toch is door de jaren heen de vlinderdas ook veel gedragen door mannen in het dagelijks leven in plaats van de standaard stropdas.

Tip: https://www.hemdvoorhem.nl/overhemden

Tegenwoordig zie je steeds meer jonge mannen het open overhemd of stropdas inruilen voor de vlinderdas. Vooral onder de zogenoemde ‘hipsters’ is de vlinderdas uitermate populair. Gecombineerd met bretels en een geruit overhemd kan de look niet meer stuk. Maar de vlinderdas is nu zo breed verkrijgbaar dat men kan stellen dat dit mode accessoire niet meer alleen voorbehouden is aan een bepaalde subcultuur.

Kleuren, prints en materialen

Tegenwoordig zijn de vlinderdassen niet alleen meer in allerlei (primaire) kleuren te krijgen, maar zelfs met print of glitters. Voor elke gelegenheid, formeel of casual, is er een vlinderstrik te krijgen.  Panterprintjes, glitters, streepje, sterretjes, bloemetjes, niets is onmogelijk. Maar ook de materialen zijn tegenwoordig oneindig: (traditioneel) zijde, katoen, acryl, viscose, corduroy en zelfs wol. Alles kan.

Stropdas versus vlinderdas

Is de vlinderdas de nieuwe stropdas? Daar lijkt het niet op. Het lijkt dat de vlinderdas een accessoire is wat geheel op zichzelf staat en gedragen wordt door mannen die voorheen nooit een stropdas hebben gedragen. En steeds meer jonge mannen dragen er één.

Natuurlijk heeft de branche wel gekeken naar de stropdas als het gaat om design en materiaal. De gebreide stropdas (geheel recht) uit de jaren zeventig is er nu ook in de vlinderdas variant. Ook de dessins lijken afgekeken te zijn van de stropdas. Wat bij de vlinderdas niet kan, maar wel bij de stropdas is een afbeelding. Maar ach, met zoveel keus in kleur, print en materiaal is dat zeker geen gemis, want voor elke kledingstijl, gelegenheid en persoonlijke voorkeur is een vlinderdas te verkrijgen.