Motor en uitrusting onderhoud

Ik heb al een lange tijd een motor. Maar nu zie ik dat mijn motorjas een beetje vaal wordt en mijn motor kan ook wel een opknapbeurt gebruiken. Ik heb hieronder de belangrijkste dingen op een rijtje gezet, zodat jullie ook aan de slag kunnen.

Het belang van onderhoud

Maak als eerst je motor schoon. Dit doe je niet alleen omdat je motor er dan mooier uit ziet, maar ook om verval van onderdelen te voorkomen. Door regelmatig onderhoud aan je motor te plegen hou je deze up to date. Dit zorgt ervoor dat je veilig aan het verkeer kan deelnemen. Het is verstandig om in ieder geval één keer per jaar een grote beurt te houden.

 

Onderhoud aan je motor

De claxon en het licht moeten uiteraard allemaal in orde zijn (dimlicht, groot licht, rem- en achterlicht, kentekenverlichting, dashboardverlichting en knipperlichten). Ook is het belangrijk om elke twee jaar de remvloeistof te verversen.

De banden mogen niet verouderd of onregelmatig versleten zijn. Controleer daarom regelmatig je bandenspanning. Smeer ook regelmatig je ketting. Doe dit ongeveer om de 300km. Rij je veel in de regen?  Overweeg dan om het iets vaker te doen. Meet de profieldiepte met een profieldieptemeter. Verder kan je roestige plekken voorzichtig met een staalborstel of schuurpapier verwijderen, daarna kan je deze nabewerken met een anti-roestmiddel en een laklaag in de juiste kleur.

Onderhoud aan je motorkleding

Motorkleding staat bloot aan neerslag en vuil dat van andere voertuigen of van de weg zelf komt.  Onderhoud van motorkleding verlengt de levensduur. Denk bij leer aan leervet voor het soepel houden van het leer en de waterafstotendheid. Voor textielkleding met membranen is het anderzijds uitermate belangrijk dat de membranen schoon blijven, zodat deze goed kunnen blijven functioneren.